5 piloni principali ai unui somn liniștit pentru bebeluș

5 piloni principali ai unui somn liniștit pentru bebeluș

Somnul este o latură în care toată lumea ar putea fi expert, se pare. Cu toții dormim, nu-i așa? Deci am putea considera că știm despre ce e vorba atunci când discutăm despre somn. Ei bine, lăsând gluma la o parte, Katelyn Thompson ne arată că nu e tocmai așa.

Katelyn este un consultant pediatric certificat în această direcție. Da, cine ar crede că există consultanți care să te învețe cum să dormi. Însă Katelyn, reprezentantă a Sweet Pea Sleep Solutions, exact asta face. Și o face cu brio, pentru bebeluși din întreaga lume.

În acest articol vă prezentăm 5 dintre sfaturile sale, cu privire la pilonii unui somn liniștit pentru orice bebeluș. Dacă te-ai săturat de nopțile albe și vrei să găsești o soluționare problemelor de somn ale micuțului, acest articol e pentru tine.

1. Consecvența

Consecvența în programul de somn este primul termen care nu se negociază. Dacă vrei să îți înveți bebelușul să doarmă liniștit, programul de somn trebuie "bătut în cuie". Dacă vei adera la un program strict în ceea ce privește orele de somn, vei observa că micuțul se va adapta cu ușurință.

Katelyn spune că în primii ani de viață micuții sunt super adaptabili la orice schimbări și vor îmbrățișa cu drag o rutină a somnicului de la prânz. Însă dacă vei neglija rutina și vei avea scăpări în program, tot efortul va fi depus în zadar.

2. Mediul de somn

Desigur, poți spune că tu ai dormit când erai copil într-un mediu hazard, cu toate ușile deschise și toată lumea discutând în jur și iată ce mare te-ai făcut. Însă asta nu îți oferă o scuză să încerci să testezi și limitele bebelușului în același mod.

Pentru o dezvoltare armonioasă a micuțului, este necesar un somn sănătos. Dacă vrei să eviți problemele cu somnul pentru mai târziu, oferă-i micuțului un mediu calm și liniștit, confortabil, pentru a dormi.

3. Sprijin de specialitate

După cum spuneam la început: toată lumea pare a fi expert în somn, din moment ce cu toții dormim. Însă sprijinul de specialitate înseamnă altceva, după cum relatează Katelyn. Nu e nicio rușine în a cere ajutorul unui coach în ceea ce privește problemele de somn ale micuțului.

Împreună, veți descoperi care sunt problemele și ce îl împiedică pe cel mic să adoarmă, dar vei descoperi mai ales principalele greșeli pe care toți părinții le fac atunci când își adorm copiii. Vei învăța să le eviți și astfel vei oferi bebelușului un somn calitativ.

4. Rutina vs. Poveștile de seară

Ai crezut că poveștile de seară sunt cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău, nu-i așa? Nimic mai fals. Conform studiilor, declară Katelyn, rutina de seară înainte de somn nu trebuie să se întindă pe o perioadă mai mare de 20 - 30 minute.

Dacă vei petrece mai mult timp încercând să-i faci pe plac cu toate capriciile micuțului, nu vei face decât să complici lucrurile și să favorizezi apariția unor probleme cu somnul. Fii fermă în decizii și formează o rutină în fiecare seară, pe care să o respecți atât tu cât și copilul.

5. Elimină "recuzita" din peisaj

90% dintre părinți găsesc soluție la orice problemă pentru cei mici în suzetă. Așa-i că și tu o faci? Dacă plânge, îi dai suzeta. E primul instinct matern pe care îl ai. Ei bine, specialiștii spun că e o greșeală acest lucru.

Copilul nu ar trebui să se bazeze pe suzetă, pe biberon, pe jucării sau pe orice alt element de recuzită, atunci când se pregătește de somn. Ba mai mult, Katelyn spune că e o greșeală să îți adormi copilul prin legănat pe picioare.

Copilul ar trebui să se obișnuiască să doarmă, fiind așezat în pătuț, singur, la fel ca un adult.

9 din 10 copii vor avea probleme cu somnul mai târziu, dacă părinții procedează așa. Când vor crește, ei nefiind obișnuiți să adoarmă de bună voie, vor avea mereu nevoie de ceva "din peisaj" pentru a putea să-și găsească liniștea.