Toată lumea știe că alăptarea este modalitatea de a-i oferi bebelușului tău cel mai bun start în viață. Și toată lumea știe că laptele de mama este cel mai bun aliment pentru puiul de om.
Sunt lucruri pe care le auzim peste tot în jurul nostru, le vedem afișate în maternități, postate pe grupuri, scrise în articole… și totuși, paradoxal, foarte puține mame alăptează în România (sub 20% este rata alăptării exclusive până la vârsta de 6 luni în țara noastră).
Informațiile insuficiente și incorecte, lipsa suportului necesar și al ajutorului calificat pentru mame sunt doar câteva dintre motivele pentru care ne aflăm în această situație.
Paradoxul este și mai mare atunci când știi că 98% dintre femei pot, fiziologic, să alăpteze. Da, într-adevăr așa este! Chiar și mama care a pierdut lactația poate relacta sau mama adoptivă își poate induce lactația, dacă are ajutor specializat – și îți pot spune că am multe exemple cu mămici pe care le-am ajutat în acest sens.
Conform unor studii recente, publicate în reputatul jurnal medical The Lancet, mai mult de 1.000.000 de vieți de copii și mame ar fi salvate în fiecare an dacă femeile ar alăpta. Se apreciază că din cauza lipsei de suport și protecție a alăptării, anual mor peste 800.000 de bebeluși și 200.000 de femei.
Copiii care sunt alăptați pentru mai mult timp sunt mai inteligenți, au mai puține infecții, fac mai puține boli și complicații ale acestora, au un risc mai redus de morbiditate și mortalitate, dar și de obezitate și diabet de-a lungul vieții. Pe mame, alăptarea le protejează împotriva cancerelor de sân și ovarian, de diabet și boli cardio-vasculare.
De fiecare dată când citesc despre laptele de mama descopăr lucruri noi și pur și simplu fascinante despre acest lichid miraculos, despre acest aliment viu și perfect, creat de mama special pentru copilul său.
În continuare, îți împărtășesc și ție 10 lucruri incredibile despre laptele matern:
1. Începând cu vârsta de 3-4 săptămâni, un bebeluș alăptat exclusiv, mănâncă aproximativ aceeași cantitate de lapte matern ca un bebe de 6 luni. E incredibil, nu? Ține cont că în această perioada unii bebeluși își dublează sau chiar își triplează greutatea. Care crezi că este secretul? Laptele de mama își schimbă în permanență compoziția în funcție de nevoile bebelușului, cantitatea rămânând relativ constantă.
2. Laptele de mama conține 87,5% apă, motiv pentru care alăptarea exclusivă, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății pentru primele 6 luni de viață, satisface perfect nevoia de hidratare a bebelușului. Nici măcar în zilele caniculare, bebe nu are nevoie de supliment de apă, dar probabil că va cere să sugă mai des și de aceea e important să îl alaptezi la cerere.
3. Tot legat de adaptarea compoziției laptelui matern în funcție de nevoile copilului tău, el se schimbă permanent în funcție de vârsta lui, de anotimp (vara, când este cald, are un conţinut mai mare de apă), de perioada din zi (noaptea este mai gras şi mai bogat în fier şi săruri minerale) sau de situații specifice ce țin de sănătatea copilului. Conform unor studii recente, se pare că secretul stă în saliva bebelușului care, ajungând pe mamelonul mamei, este preluată de corpul acesteia, astfel încât mama “știe” exact de ce compoziție a laptelui are micuțul nevoie.
4. Recent, s-a descoperit că în laptele de mama se regăsesc anumite oligozaharide care sunt greu de digerat de către bebeluși. Poate că te întrebi “de ce se află, atunci, ele acolo?”. Răspunsul este destul de simplu: pentru că acele zaharuri nu îi sunt destinate copilului, ci bacteriilor din intestinul lui. Cu alte cuvinte, tu, ca mama, pe lângă copilul tău, „hrănești” și o altă specie – microbiota destinată să-ți protejeze imunitar copilul.
5. Te-ai întrebat vreodată de ce mama care alăptează reușește să slăbească mai repede comparativ cu cea care nu alăptează, fără a ține o dietă? Pentru că în vederea “fabricării” laptelui, mama consumă o energie de cca 500 kcal/zi. În plus, se folosește din grăsimea acumulată în timpul sarcinii.
6. În compoziția laptelui matern se regăsesc celule capabile să omoare peste 40 de tipuri de celule canceroase. Este vorba despre compusul HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells). Chiar dacă în laborator a fost descoperit cu ceva ani în urmă, abia recent a fost testat pe oameni.
7. Copilul alăptat acceptă mult mai ușor alimentele solide atunci când vine timpul diversificării. Motivul este destul de simplu: laptele de mama își schimbă aroma în funcție de dieta mamei, ceea ce face ca bebe să fie deja familiarizat cu diferite gusturi în momentul diversificării.
8. Cantitatea și calitatea laptelui matern nu depind nici de alimentația ta (decât într-o foarte mică măsură) și nici de cantitatea de lichide consumate de tine. Alăptarea nu necesită o dietă specială, ci este important să mănânci sănătos și variat și să consumi lichide suficiente, în funcție de cât îți cere organismul.
9. Laptele de mama conține melatonina, hormon important în reglarea somnului la bebeluș și în stimularea sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, să știi că e normal ca bebe să adoarmă la sân, iar acesta lucru nu înseamnă că bebe e „răsfățat”, așa cum auzim în jurul nostru de la multe persoane.
De asemenea, laptele de mama ajută și la calmarea durerilor copilului, pentru că în compoziția lui se regăsește triptofanul, un precursor al endorfinelor, care știm că sunt analgezicele noastre naturale.
10. Laptele de mama are în compoziție acizi graşi (colesterol, acizi grași polinesaturați cu lanț lung) și aminoacizi (taurină) necesari dezvoltării creierului. Acesta este motivul pentru care copiii alăptați sunt mai inteligenți comparativ cu cei hrăniți cu formulă (în medie cu 3.44 pct.). Sunt multe studii pe această tema care dovedesc acest lucru.
Acestea sunt doar câteva lucruri uimitoare despre lapte de mama. Dar alăptarea înseamnă mult mai mult decât atât, pentru că îi oferă copilului tău inclusiv dragoste, siguranță, căldură… Alăptarea ajută la stabilirea unui atașament profund între tine și bebe. De aceea este atât de important să te asiguri că faci tot posibilul pentru a-ți alăpta copilul.