Rolul alimentației în creșterea șanselor de a rămâne însărcinată

Dacă îți dorești un copil și lună de lună aștepți cu nerăbdare să vezi cele două liniuțe pe testul de sarcina, acest articol îți va fi de folos. Îți promit.

Probabil că te-ai întrebat ce poți face pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată. În afară de analizele și investigațiile preconceptuale, care au scopul de a te asigura că organismul tău este pregătit pentru eventualitatea unei sarcini, trebuie să știi că mai sunt câțiva factori care pot influența fertilitatea. Din fericire, în mare parte, sunt sub controlul tău.

Alimentația, indicele de masă corporală (greutatea raportată la înălțime), anumite suplimente de vitamine, nivelul de activitate fizică și stresul pot contribui semnificativ la obținerea unei sarcini pe cale naturală și totodată pot crește șansele de reușită ale unei sarcini atunci când se apelează la intervențiile de reproducere asistată.

Dintre toți acești factori modificabili, se pare că alimentația este cea mai importantă. Este una dintre concluziile unui mare studiu prospectiv (Nurses Health Study II), potrivit căreia alimentația dezechilibrată ar fi incriminată în 46% din cazurile de infertilitate.

Ce trebuie să incluzi în alimentația ta pentru creșterea fertilității?

1. Carbohidrații complecși

Când vorbim despre o alimentație echilibrată, nu putem să nu discutăm și despre carbohidrați. Din păcate, din cauza ultimelor trenduri în slăbit, foarte multe persoane au ajuns să excludă carbohidrații din alimentația lor, fără să facă diferența dintre cei răi și cei buni.


Carbohidrații buni sau cei complecși au un indice glicemic mic, datorită conținutului lor de fibre alimentare. Se găsesc în pâine integrală, cereale integrale, leguminoase și fructe și contribuie la controlul poftei de “ceva dulce”, ajutând astfel la excluderea din alimentație a carbohidraților răi.


Din cercetările recente, se pare că cerealele integrale, probabil datorită conținutului lor în acid fitic, lignani, vitamine și seleniu, au proprietăți antiinflamatorii și efecte benefice pentru metabolismul glucidic, îmbunătățind astfel și fertilitatea.


2. Grăsimile sănătoase

Dintre tipurile de grăsimile sănătoase, s-a observat că acizii grași Omega 3 au cea mai mare legătură cu fertilitatea, putând să influențeze acest proces prin intermediul multor cai metabolice. Asigură substrat energetic pentru dezvoltarea embrionului și joacă un rol vital în implantarea acestuia și în menținerea sarcinii. În plus, întârzie îmbătrânirea ovariană.


Acizii grași de tip omega 3 se găsesc în peștii grași, dar și în surse vegetale, precum semințele de in, chia și cânepă.


3. Proteinele din pește și cele de origine vegetală

În cadrul cercetărilor s-a observat o corelație clară între consumul de peste și o perioada mai scurtă până la obținerea unei sarcini. Se recomandă că peștele să fie inclus în alimentație cu o frecvența de 2-3 ori pe săptămâna, evitându-se acele tipuri de peste care pot fi conține mercur în cantitate mare, precum macroul regal, rechinul, tonul albacore sau peștele spadă.


În ceea ce privește aportul de proteinele vegetale, acesta s-a corelat cu efecte benefice. Referitor la consumul de soia, s-a observat o corelație pozitivă cu reușita obținerii unor sarcini după procedurile de reproducere asistată.


Ce trebuie să eviți dacă îți dorești să rămâi însărcinată?


1. Carbohidrații răi

Denumiți și carbohidrați simpli, aceștia se regăsesc în snacksuri, dulciuri și băuturi îndulcite și au o încărcătură glicemică mare care se asociază cu un risc mare de infertilitate ovulatorie.

Beneficiile excluderii acestor carbohidrați din alimentație sunt cu atât mai evidente în cazul femeilor diagnosticate cu sindrom de ovar polichistic. S-a observat o îmbunătățire a funcției ovulatorii, datorată scăderii insulinorezistentei și nivelului de testosteron circulant.


2. Grăsimile trans

Fac parte din categoria grăsimilor rele și se găsesc în margarinele vegetale și în foarte multe produse de tip fast-food, snacksuri și dulciuri. Consumul acestor tipuri de grăsimi a fost corelat în cadrul mai multor cercetări cu infertilitate ovulatorie și endometrioza.


3. Excesul de proteine animale

Dintre sursele de proteine animale, cele provenite din aportul crescut de lactate au fost corelate în câteva cercetări cu o fertilitate scăzută. Studiile ulterioare nu au reușit să stabilească corelații foarte clare între consumul de lactate și fertilitate. Prin urmare, recomandarea mea este că acesta grupa de alimente să se consume în cantități moderate, evitându-se excesul.

În ceea ce privește aportul crescut de carne, una dintre observațiile studiului NHS II a fost că acesta poate influența în mod negativ ovulația.

Care este cea mai bună dietă pentru creșterea fertilității? Concluzia mai multor cercetări a fost că dieta mediteraneeană, definită prin consumul de cereale integrale, pește, ulei de măsline, nuci, legume și fructe, a fost asociată cu cea mai mare probabilitate de obținere a unei sarcini. La polul opus se află alimentația de tip vestic, bogată în carne procesată, fast-food, dulciuri și băuturi dulci.


Bibliografie

Diet and female fertility: doctor, what should I eat? Yu-Han Chiu, Jorge E Chavarro, Irene Souter; Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts; Division of Reproductive Endocrinology and Infertility, Department of Obstetrics and Gynecology, Harvard Medical School, Massachusetts General Hospital Fertility Center, Boston; Fertility and Sterility, September 2018.

The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States; Neelima Panth, Adam Gavarkovs and Josiemer Mattei; Frontiers in Public Health, 31 July 2018.