Să devii părinte este o experiență uimitoare, însă, să fim sinceri, poate fi o adevărată provocare pentru viața de cuplu. Puține lucruri testează o căsnicie la fel de mult cum o face venirea unui copil. Trecerea de la un rol oarecum simplu de „soț și soție” la unul mult mai complex de „tată și mamă” nu este întotdeauna o tranziție ușoară.
Firesc este ca venirea copilului să întărească și mai mult relația dintre soți, dar nu întotdeauna se întâmplă așa. Oboseală, stresul, necunoscutele din spatele creșterii unui copil și frică de a nu greși cu nimic, pot pune sub o presiune destul de mare orice relație, indiferent cât de stabilă ar fi ea.
Menținerea unei relații de cuplu sănătoase necesită multă înțelegere și susținere din partea ambilor parteneri. Lucrurile se schimbă, prioritățile se schimbă, tu te schimbi. Nu te îngrijora, este normal să se întâmple așa. Ce nu este normal, în schimb, este să lași lucrurile la voia întâmplării.
Astăzi vin în ajutorul tău cu câteva sfaturi care să țină flacăra vie între tine și soțul tău, chiar și când familia s-a mărit:
1. Comunica mai mult ca oricând cu partenerul tău
Lipsa unei comunicări autentice joacă un rol uriaș în apariția problemelor în căsnicie după naștere. Multe mame se luptă cu emoții puternice cărora nu le pot face față sub nicio formă singure, însă niciuna dintre ele nu vorbește despre asta cu soțul lor. Aceleași trăiri au și tații. Și același răspuns, din păcate.
Dacă aș fi în locul tău, aș apela la una dintre opțiunile de mai jos:
• Invită-ți soțul la o discuție deschisă. Adoarme copilul, pregătește sau comandă ceva bun de mâncare și deschide-ți sufletul în față soțului tău. Nu trebuie să îți fie frică să devii vulnerabilă în față lui, din contra, este important să îi spui exact ce și cum te simți. Același lucru cere-i-l și lui. Doar lucrând împreună și înțelegând prin ce trece fiecare, puteți găsi cea mai bună rezolvare pentru problemele apărute brusc în viața voastră.
• Nu neglija momentele intime. După naștere, schimbările hormonale vor continua să apară, așa că este bine că ambii părinți să fie conștienți de acest lucru. Deși este o perioada sensibilă, în care apar unele dureri la contact datorită lubrifierii naturale foarte scăzute, cu răbdare, înțelegere și discuții sincere veți trece peste acest impediment. În plus, nu renunța la viața intimă și nu abandona patul conjugal de dragul copilului.
• Alocă-i spațiu soțului tău. Dacă a fost la muncă toată ziua și încearcă să se relaxeze când ajunge acasă, nu înseamnă că este egoist, poate are nevoie să își reîncarce bateriile. De cele mai multe ori cheia succesului este la noi, așa că încearcă să te gândeșți la ce schimbări poți face tu în viața ta pentru a vă putea amândoi îndeplini mai multe dorințe individuale.
2. Organizează o seară romantică pentru soțul tău
Dacă nu eșți atentă, soțul tău s-ar putea simți în curând mai mult ca un coleg de cameră sau de afaceri. Nu este de mirare că romantismul ar putea fi ultimul lucru în mintea ta în timpul recuperării postpartum, însă trebuie să acorzi timp relației voastre, nu doar copilului.
Pentru câteva ore, fiți "egoișți" și simțiți-vă bine împreună. Alege un loc în care obișnuiați să mergeți des și care poate fi o ancora emoțională pentru amândoi. Profitați din plin de acest timp fără copil și retrăiți vremurile în care universul vostru era format doar din doi.
3. Setează-ți așteptări realiste cu privire la sarcinile tatălui
Pentru că relația de cuplu să nu aibă de suferit este de dorit că așteptările pe care cei doi părinți le au unul de la celălalt să fie realiste, luând în calcul mai multe aspecte: relația cuplului, locurile de muncă ale părinților, ajutorul extern primit etc. Deși este dovedit că implicarea taților în viață copiilor poate face o diferența semnificativă în comportamentul și sănătatea lor mentală, nu este indicat că așteptările de la celălalt părinte să fie bazate pe comparații cu alte cupluri sau pe ceea ce cred autorii cărților de parenting sau societatea că ar trebui să fie.
Fiecare persoană și fiecare cuplu este diferit, iar armonia și echlibrul trebuie găsite în interiorul acelui cuplu, nu în exterior. Ce poți face tu este să inițiezi încă de la început o discuție deschisă și să stabiliți împreună sarcinile fiecăruia. Îți dau un pont: taților le place să se joace cu copiii, mai degrabă decât să facă ceva foarte educativ. Așa că poți profita de acest lucru și îi poți delega partenerului "ora de joacă".
4. Acordă-ți mai multă atenție
De cele mai multe ori căsnicia, casa și copilul ne ocupă tot timpul și neglijăm cu desăvârșire nevoile noastre în calitate de femeie. În primele săptămâni după ce a ajuns piticul acasă, este normal și de înțeles acest lucru (acomodarea la noul stil de viață fiind mult mai importantă), însă după câteva luni, grija de sine trebuie să revină pe lista de priorități.
Acest lucru nu este benefic doar pentru tine, ci și pentru familia ta. Deși nu o spune, soțul tău are momente în care îi este dor de femeia îngrijită, aranjată și frumos îmbrăcată de care s-a îndrăgostit la începutul relației voastre. În plus, fiind conștient de eforturile suplimentare pe care le depui în acest moment pentru a arăta așa, acesta apreciază și mai mult.
Un lucru este cert: cu cât crește nivelul satisfacției personale, cu atât crește și nivelul satisfacției maritale. Cu cât te simți mai sigură pe tine și mai bine în pielea ta, atât soțul, cât și copilul vor simți aceste lucruri. Și ce crezi? Când tu ești fericită, și soțul, și copilul tău sunt fericiți. Pentru că da, transmiți fericire.