Nu este un secret că există multe substanțe dăunătoare organismului, prezente în produsele pe care le folosim zi de zi: de la medicamente și produse cosmetice până la ambalajele din plastic ale alimentelor pe care le consumăm.

Sunt sigură că ai auzit de bisfenol sau dioxină și știi că nu sunt substanțe sănătoase pentru copilul tău, însă nu ști ce anume perturbă în corpul lor. Aceste substanțe, împreună cu multe alte substanțe chimice aparțin unui grup numit disruptori endocrini care afectează sistemul glandelor endocrine, în special tiroida, sistemul hipotalamo-hipofizo-gonadic și suprarenalele. 

Dintre acestea, cele mai importante sunt : 

• bisfenolul A (BPA), folosit în special în realizarea produselor din plastic;

• dioxinele, folosite ca înălbitori pentru hârtie sau erbicide;

• perclorații, folosiți atât în industria farmaceutică, dar și în industria aerospațială;

• substanțele polifluoroalcaline, utilizate în spume de izolare, tigăi nonaderente, hârtie antiaderentă;

• ftalații, pe care îi găsim în unele jucării pentru copii, unele cosmetice, ambalaje din plastic; 

• fitoestrogenii, unul din cei mai frecvenți folosiți fiind soia;

• triclosanul din produsele de îngrijire personală.

Cum știm dacă ne expunem copilul la disruptori endocrini?

Din păcate, toată lumea este expusă la aceste substanțe chimice dăunătoare. Cele menționate mai sus plus multe altele sunt folosite în masă încă din anii 1940 și, în esență, se găsesc în mediul înconjurător: în aer, apă și sol, deci și în mâncare. 

Ele se pot transmite de la mamă la făt prin placentă, aceasta fiind prima sursă prin care fătul intră în contact cu acești disruptori endocrini. Un mare studiu European din 2012 arată că expunerea fătului în uter la BPA, ftalați, insecticide organofosforice și erbicide a fost asociată cu o greutate mai mică a fătului la naștere, dar și cu nașterea prematură.

Riscurile cresc odată cu vârsta, căci copiii sunt din ce în ce mai expuși la aceste toxine. Ei vin mai frecvent în contact cu solul sau praful care conțin aceste chimicale, duc mult mai multe obiecte sau mâinile murdare la gură, mănâncă și respiră  mai mult raportat la suprafața corporală, deci vor ingera aceste substanțe într-o cantitate mult mai mare. Ele sunt depozitate în corp, lucru care le poate crea probleme de sănătate pe termen lung.

Dacă e să menționăm cele mai frecvente efecte dăunătoare ale disruptorilor endocrini, acestea ar fi: scăderea nivelului de hormoni tiroidieni, efectul antiandrogenic al ftalaților, cu scăderea nivelurilor de hormoni masculini, infertilitate și endometrioză. De asemenea, fitoestrogenii din soia, dar și din uleiul de lavandă sau de tea tree sunt asociați cu apariția prematură de glanda mamară la fete și de ginecomastie la băieți. 

Un studiu din SUA, cunoscut în lumea medicală încă din 2008, a raportat scăderea dimensiunii penisului și criptorhidism la 106 băieți între 2 și 24 luni în relație cu nivelul de ftalați din urina maternă din trimestrul 3. Mai mult, un studiu recent japonez a întărit acest lucru, demonstrând asocierea dintre ftalați și efectele negative pentru dezvoltarea aparatului reproducător masculin.  

Pe lângă sistemul endocrin și reproducător, aceste substanțe afectează răspunsul la stresul psihologic al copilului, sistemul imunitar și răspunsul imun postvaccinare (mai ales la copii care au fost expuși la substanțe polialcaline), metabolismul prin risc crescut de obezitate, diabet și boli cardiovasculare (în special la expunerea de arsenic, BPA , DDT).

 

Cum putem evita disruptorii endocrini?

Nu putem evita cu totul aceste substanțe nocive, însă putem reduce expunerea copiilor la ele. Eliminarea principalelor surse de substanțe chimice și găsirea unei înlocuitori sănătoși este cea mai simplă modalitate de a reduce expunerea la disruptorii endocrini și este în totalitate în controlul nostru.  

Mai jos, câțiva pași ușor de urmat:

1. Evită recipientele din plastic și alege-le ori de câte ori este posibil pe cele din sticlă, silicon medical sau oțel inoxidabil, în special atunci când le folosești pentru alimente sau băuturi fierbinți.

2. Alege întotdeauna biberoanele și jucăriile pentru sugari ce menționează clar pe etichetă că nu conțin BPA. Cumpără haine și jucării de bună calitate care să nu aibă în compoziție mult plastic sau fibre sintetice.

3. Schimbă produsele de curățare cu unele ecofriendly. Nu știu dacă știai, dar parfumurile din majoritatea produselor de curățare conțin disruptori endocrini care intră în fluxul sanguin doar prin inhalare. Alege detergenți fără parfum sau soluții de curățare naturale. Oțetul, bicarbonatul de sodiu, boraxul și acidul citric sunt unii dintre cei mai puternici solvenți care pot curăța mizeria, neutraliza mirosurile și pot ucide bacteriile de pe aproape orice suprafață.

4. Consultă cu atenție etichetele produselor pentru îngrijire personală astfel încât să le eviți pe cele care conțin ftalați: dibutilftalat (DBP) în lacul de unghii, dimetilftalat (DMP) în fixativ, dietilftalat (DEP) utilizat că solvent și fixativ la fabricarea parfumurilor, de exemplu.

5. Cumpără un purificator de aer pentru casa ta. Conform unui studiu din 2015 publicat în „Environment International”, există 8 disruptori endocrini cunoscuți ca poluatori ai aerului, ceea ce ne face să credem că un purificator de aer poate fi o investiție bună pentru sănătatea ta și a familiei tale.

Concluzionând, este foarte important să fim atenți la expunerea la substanțe chimice a copiilor și a noastră, ca mămici, deoarece multe dintre ele pot cauza modificări ireversibile în creșterea și dezvoltarea micuților, influențându-le starea de sănătatea pe termen lung.

 

Bibliografie: 

Endocrine Disruptors and Child Health: New Insights, Cianfarani S.a-c · Söder O.c, Hormone Research în Paediatrics 2016; 86:219-220, https://doi.org/10.1159/000449273

https://www.karger.com/Article/Fulltext/449273

Oct 2012

Exposure to Environmental Endocrine Disruptors and Child Development, John D. Meeker, ScD

Arch Pediatr Adolesc Med. 2012;166(10):952-958. doi:10.1001/archpediatrics.2012.241

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/1171946

Endocrine Disruptors, Național Institute of Environmental Health Studies, UȘA

https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/endocrine/index.cfm

Environmental phthalate exposure în relation to reproductive outcomes and other health endpoints în humans, Swan SH., Environ Res. 2008;108(2):177-18418949837

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18949837/