Ne-am obișnuit să auzim tot mai des cât de dăunător poate fi soarele pentru pielea noastră, însă foarte puțini specialiști vorbesc de faptul că el poate înseamna sănătate. Sub acțiunea razelor solare se sintetizează endorfinele care ne dau o stare de bine și ne ajută să fim mai tonici și plini de viață. Soarele reprezintă principala sursă de vitamina D prin sintetizarea ei la nivelul pielii expuse la soare.

Evident, cu măsură. Mai ales în timpul sarcinii, când corpul nostru este supus unei furtuni hormonale, el comportându-se diferit. La fel și pielea. Putem avea surpize neplăcute, "vinovați" fiind chiar noi de cele mai multe ori pentru că nu avem grijă cum trebuie de pielea noastră.

Conform celor mai recente studii, mai mult de jumătate din gravide se confruntă cu apariţia unor pete maronii la nivelul feței datorită creșterii nivelului seric hormonal al estrogenului, progesteronului și al hormonului de stimulare melanocitara( MSH). În literatura de specialitate, această tulburare se numește cloasma (sau melasma) și apare de obicei în al doilea trimestru de sarcina, în special la femeile cu fototip închis, pe fondul expunerii la radiații ultraviolete și a dezechilibrelor hormonale.

Deși la majoritatea femeilor dispar în primul an după naștere, aceste pete pigmentare pot avea un impact negativ asupra psihicului deja sensibl. Pot apărea pe zona laterală a feței, pe pomeți, fiind mai ușor de acceptat și camuflat cu make-up. Sau, varianta mai supărătoare, pe zona centrală: frunte, nas, și, cel mai neplăcut, pe buza superioară, dând aspect de mustață.

Vestea bună este că putem preveni această hiperpigmentare a pielii în timpul sarcinii. Trebuie doar să folosim creme de protecție, să nu stăm direct în soarele puternic și să evităm expunerea la orele prânzului.

Întotdeauna folosim creme de protecție solară UVA și UVB cu SPF 50, dermatocosmetice și rezistente la apă. Sau putem apela cu toată încrederea la haine cu SPF, dacă pare prea greu și incomod să aplicăm aceste creme pe tot corpul, folosindu-le în acest caz doar pe zonele descoperite (este valabil și pentru cei mici).

Să nu uităm de pălăriile cu boruri de minimum 15 cm și de ochelarii de soare. Este foarte important să le purtăm în concediu, în timpul expunerii la soare.

Mare atenție și în restul timpului. Soarele acționează nu numai când stăm la plajă.  Aceste măsuri trebuiesc aplicate zilnic, când mergem pe stradă sau ieșim la o plimbare în parc. Chiar dacă expunerea la soare nu este de lungă durată, hiperpigmentările pot apărea.

Melasma poate trece uneori de la sine, în special în cazul gravidelor, însă sunt şi cazuri când persistă de-a lungul mai multor ani sau chiar pe parcursul întregii vieţi. Diagnosticul acesteia este, în principal, clinic. Nu sunt necesare investigații de laborator, analiza cu lampa Wood putând determina dacă este o formă superficială, profundă sau mixtă, aspecte utile în stabilirea planului terapeutic.

Tratamentul este unul pe termen lung, efectuat sub supraveghere medicală, cu remisiuni în sezonul rece și recăderi vara. Important de menționat: el nu se poate aplică în timpul alăptării.

Tratamentul se face în mai multe etape:

1. Fotoprotecția. Se aplică tot timpul anului, chiar și iarna. Aceasta se aplică și după ce hiperpigmentarea dispare, cu scopul de a preveni recidiva. Se recomandă: evitarea/schimbarea produselor de contracepție orală și a medicamentelor fototoxice și utilizarea cremelor sau serumurilor care conțin ingredienți depigmentanți (rucinol, hidroquinona, acid azelaic 15-20%, acid kojic, acid glIcolic, retinoizi topici).

2. Peeligurile chimice și mezoterapia cu vitamina C și cocktailuri depigmentante. Acestea sunt proceduri clasice, nonchirurgicale, ce îmbunătățesc aspectul și textura pielii feței prin îndepărtarea celulelor "moarte" de la suprafața pielii.

3. Dermabraziunile și tratamentele laser. Acestea sunt proceduri non-invazive și nedureroase, cu un timp mic de recuperare comparativ cu metodele clasice de tratare a leziunilor pigmentare.

Ca rezultatele sa fie și mai buna, toate aceste forme de tratament trebuiesc completate de un regim de viață echilibrat, în care să evităm stresul, și de o alimentație sănătoasă, cu mai puține alimente procesate și cu un consum regulat de fibre și de alimente cu efect antioxidant.