„Singurul lucru de care trebuie să ne temem, este frica în sine” a fost un adevăr profund exprimat de Franklin D. Roosevelt în discursul său inaugural despre Marea Criza Economica din 1923.
Ca psiholog, traiesc zi de zi în pământul intrapsihic al fricii. Este drept ca frica există pentru a ne proteja de un pericol identificat, insa nu putem permite să fim condusi și să ne predăm secrețiilor prelungite de cortizon declanșate de mecanismele de alarmare neurochimice ale sistemului limbic. Pe termen lung, sistemul nostru imunitar este afectat din cauza nivelului crescut de cortizon din corp, devenind mai predispusi la imbolnaviri si infectii.
Când COVID-19 a devenit o realitate, viața așa cum o știam s-a schimbat. Rutinele noastre și capacitatea noastră de a prezice ce se va întâmpla ulterior au fost modificate drastic. Capacitatea noastră de a ne păstra în siguranță a fost compromisa si frica și panica au devenit catalizatorul care a stat si sta inca la baza răspunsurilor noastre.
Actuala pandemie ne-a oferit o portunitate de a reflecta asupra modului în care activitatea noastra de dinainte s-a schimbat. Fiecare a raspuns cum a stiut mai bine acestei provocari. Unii dintre noi s-au setat pe modul de supraviețuire, adunând cat mai multe informații și resurse necesare pentru a funcționa in noul context.
Alții dintre noi au incercat să isi stabilească noi rutine. Pentru mulți, a insemnat să învete cum să trăiasca sau să retrăiasca cu prietenii, membrii familiei, partenerii sau colegii de cameră, ceea ce nu este întotdeauna ușor.
Aud o mulțime de oameni carora le-a fost greu să-si găsească acasă un spațiu al lor care in care sa poata munci fara distrageri, sa fie productivi și eficienti. Este adevarat ca in noul context anumite sarcini necesită de două ori mai mult timp, efort și energie, insa este important sa fim intelegatori și răbdători cu noi. Sa ne oferim timp si sa nu ii dam voie fricii sau anxietatii sa puna stapanire pe noi.
Iată câteva lucruri pe care ar trebui sa nu le uitam in aceasta perioada:
1. Aceasta situatie este atat incerta, cat si temporara. E în regulă să trecem prin mai multe stari si sa nu ne simtim mereu bine. De asemenea, este în regulă să solicitam ajutor și sprijin.
- Foloseste-te de acest moment si timp liber pentru a reflecta cu privire la cine doresti să fii.
- Concentreaza-te asupra a ceea ce iti este in control.
- Este bine să fii informat, insa la fel de bine este sa iei pauze de la conversații, știri și informații despre COVID-19.
2. Ajustarea este un proces care arată diferit pentru majoritatea oamenilor. Acest proces nu este linear sau bine definit. Răbdarea și flexibilitatea sunt cu adevărat importante in aceste vremuri.
- Te rugam fii respectuos in locul în care te afli si intelegator cu persoanele din jurul tau. Nu uita ca si ei trec prin aceleasi stari ca tine.
- Este bine să fii curios cu privire la locul în care se află prietenii, familia și ceilalți apropiati. Este important să încerci să înțelegi dorințele și nevoile lor în acest moment. Este vital sa le spui ce doresti și care sunt nevoile tale.
3. Stabilirea unei rutine este de mare ajutor. Pe lângă sarciniile de la birou, nu uita sa incluzi in programul tau zilnic si activitati pentru sănătatea fizică și emoțională, momente de creativitate si conexiune social.
4. Este în regulă să stabilesti anumite limite, chiar și cu membrii familiei sau cu prietenii.
Fericirea este responsabilitatea noastră. COVID-19 este o realitate pe care trebuie sa o acceptam si cu care trebuie sa traim. A rămâne pozitivi, a ne aminti să radem și a ne menține speranța și optimismul pot fi cruciale pentru menținerea unei imunități puternice și reluarea controlului asupra vietii noastre.