După cum bine știi, sarcina este o perioadă în care apar multiple dezechilibre hormonale, acestea putând afecta și acuitatea vizuală. Mămicile pot observa tulburări de vedere, însă, în majoritatea cazurilor, acestea sunt tranzitorii și își revin la normal la scurt timp după naștere. Sunt puține patologii care pot apărea în sarcină ce necesită un tratament specific recomandat de medicul oftalmolog.
Pentru că prevenția este cel mai bun tratament, este indicat ca la debutul sarcinii să efectuezi un consult oftalmologic pentru a exclude sau a diagnostica anumite patologii preexistente.
Consultul oftalmologic constă în măsurarea acuitătii vizuale, a tensiunii intraoculare, măsurarea refracției cu și fără picături și examinarea fundului de ochi. Administrarea de picături midriatice (care dilată pupila) se realizează în condiții de siguranță pentru gravidă și făt. Prin compresia punctului lacrimal, absorbția în organism este infimă, acestea având doar efect local.
Modificările cele mai frecvente în sarcină sunt:
- Tulburările refractive - vederea în ceață, la distanță sau seara sunt manifestări frecvente care apar în sarcină secundar modificărilor hormonale ce afectează curbura corneei și osmolaritatea vitrosului. Cea mai frecventă situație este creșterea miopiei, lucru care nu necesită corecție optică, mai ales pe parcursul sarcinii. De cele mai multe ori își revine în primele 6 luni după naștere.
- Sindromul ochilor uscați - tot secundar modificărilor hormonale, poate apărea senzația de “nisip în ochi”, disconfort ocular, alternând cu episoade de hiperlacrimare. Se pot administra lacrimi artificiale fără conservați, iar dacă simptomatologia persistă sau se agravează, se recomandă examen de specialitate.
- Diabetul preexistent sau gestational (apărut în timpul sarcinii) - poate duce la tulburări de vedere prin valori crescute sau scăzute ale glicemiei. Se recomandă măsurarea glicemiei în momentul apariției acestor tulburări de vedere.
- Tensiunea arterială - dacă apar flash-uri de lumina sau puncte strălucitoare, câteodată asociate cu dureri de cap, pot sugera o valoare crescută sau scăzută a tensiunii arteriale. Se recomandă examen de specialitate în cazul în care persistă sau se repetă aceste episoade.
- Umflarea pleoapelor - tot în cadrul modificărilor hormonale se poate instala edemul palpebral. Acesta mai poate fi asociat și cu un meniu hipersodat (cu un conținut ridicat de sare) al graviduței, însă rare sunt cauzele renale sau cardiace care se manifestă astfel în sarcina. De obicei, acestea au și alte simptome asociate mai alarmante.
Principala amenințare serioasă la adresa sistemului vizual în timpul sarcinii o reprezintă starea retinei. Principalele probleme apărute la nivelul retinei sunt degenerarea retinei, ruptura de retină și decolarea acesteia. Riscurile cresc în cazul nașterii pe cale naturală și a prezenței miopiei, care, conform studiilor de specialitate, acestea sunt un factor esențial în decolarea de retină.
Pe scurt, mămico, este important să ai un stil de viață sănătos, să apelezi fără îngrijorare la medicul oftalmolog pentru orice modificare ce apare în timpul sarcinii și cum spuneam, prevenția este cea mai importantă, așa că nu omite consultul oftalmologic de la debutul sarcinii.