Fiind vorba de o etapă importantă din viață micuțului tău, diversificarea, am vrut să dezbatem în lung și în lat acest subiect. Prin urmare, a ieșit un material puțin mai lung decât cele cu care te-am obișnuit, însă suntem siguri că îl vei citi pe nerăsuflate.

nd începi diversificarea?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diversificarea să nu se inițieze mai devreme de vârsta de 6 luni deoarece organismul bebelușului nu este pregătit din punct de vedere imunitar și digestiv să ia contact cu posibili alergeni alimentari și nu dispune de sistem enzimatic suficient dezvoltat pentru digestia corectă a alimentelor.

De asemenea, se recomandă ca diversificarea să nu depășească vârsta de 6 luni, moment în care necesarul caloric și de nutrienți al bebelușului crește, nemaiputând fi satisfăcut doar de aportul de lapte. De exemplu, după această vârstă, depozitele de fier ale bebelușului se epuizează, iar fructele și legumele introduse în prima parte a diversificării pot participa semnificativ la refacerea rezervelor de minerale.

Pe lângă aceste recomandări, este important să ții cont de nevoile bebelușului tău și să te asiguri că este pregătit pentru această etapă emoțională din viață lui, parte importantă a unei dezvoltări sănătoase și armonioase.

Un prim indiciu este faptul că poate stă în funduleţ fără sprijin şi îşi poate ţine capul singur, chiar foarte bine. Controlul asupra capului îi permite să ţină în guriţă şi să mestece alimentele solide, iar faptul că poate sta în şezut, într-o postură stabilă şi echilibrată a capului, a gâtului şi a trunchiului elimină riscul de a se îneca.

Un alt reper deosebit de important este creșterea din ce în ce mai mult a apetitului său: atât pentru diferite alimente, cât și pentru lapte, semn că acesta nu-i mai satisface nevoile energetice şi nutriţionale. Este important să îşi coordoneze bine mâinile, ochii şi gura, astfel încât să se poată uita la mâncare, să o poată apuca cu mâinile şi să o poată duce singur la gură.

Cum începi diversificarea?

La început este mai puțin importantă cantitatea.

Este recomandat să nu forțezi bebelușul, ci mai degrabă să îl obișnuiești cu consistența solidă a alimentelor și cu gustul lor. Începe prin a-i oferi alimente pasate, care sunt ușor de digerat. Începe prin a-i oferi alimente simple înainte de cele combinate. Așteaptă 4-5 zile înainte de a încerca un aliment nou. 
Nu trebuie să te lași descurajată dacă bebelușul tinde să nu accepte altceva în afară de lapte. Unii bebeluși apreciază hrana solidă imediat, în timp ce alții pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se obișnui cu hrănirea cu linguriță. Folosește tacâmuri special create pentru etapa de diversificare, moi la atingere și colorate, astfel încât distracția să fie prezența chiar și la masă.

Odată ce bebelușul începe să accepte gusturile și texturile noi, poți crește cantitatea. Pe perioada diversificării trebuie să continui alăptarea sau hrănirea cu formulă de lapte până la cel puțin 1 an deoarece laptele rămâne parte esențială a dietei până la această vârstă.

Care sunt shemele de diversificare în funcție de vârsta bebelușului?

Nu există o ordine "prestabilită" de introducere a alimentelor în alimentația bebelușului, atâta vreme cât incluzi alimente bogate în vitamine și minerale și atâta vreme cât textura este cea potrivită pentru a putea fi înghițite ușor de bebeluș.

Schemă de diversificare 6-8 luni

Alimentele semi-solide sunt recomandate în această perioada, asta pentru că primii dinți au apărut deja și sistemul digestiv încă se dezvoltă. Diversificarea la 6 luni are următoarea schemă:

  • lapte matern sau formulă de lapte;
  • cereale pentru bebeluși îmbogățite cu fier: cerealele din orez sau fulgi de ovăz;
  • piureuri din fructe: banane, pere, mere, prune, mango, piersici și avocado;
  • legume bine fierte făcute piure: cartof dulce, morcovi, dovleac, cartof alb, mazăre și alte tipuri de leguminoase;
  • supe de leguminoase cu cărniță de pasăre de curte transformată în pastă;
  • mici cantități de iaurt neîndulcit făcut din lapte degresat (cu cât mai puțină grăsime).

Recomandarea noastră este să începi cu 1 linguriță de piure din aceste alimente sau 1 linguriță de cereale amestecate cu 4-5 lingurițe de lapte matern sau lapte formulă. Apoi, poți crește gradual cantitatea și numărul meselor.

Schemă de diversificare 8-10 luni

În această perioada, bebelușul devine mai activ, începe să meargă de-a bușelea, este tot mai distras de activități diverse, ceea ce se poate traduce prin interes scăzut pentru mâncare și uneori chiar refuzul de a mânca. 

Amintește-ți că nu este nimic în neregulă cu el, ci este vorba de o etapă normală. Poate că este una dintre cele mai dificile de până acum, însă dacă îți asculți copilul și îl lași să fie ghidul tău, treceți împreună cu bine peste tot.

Diversificarea la 8 luni, 9 luni și aproape 10 luni are următoarea schemă:

  • laptele matern sau formulă de lapte;
  • noi tipuri de cereale: amaranth, orz, susan, paste, alături de orez și fulgii de ovăz din cerealele pentru bebelușiș
  • piureuri din orice fel de fructe moi;
  • fructe pasate, sub formă de suc, piure, tăiate în bucăți mici ca să nu se înece: mere, banane, curmale, struguri, mango, kiwi, prune, piersici, pere, litchi;
  • legumele complet fierte sau preparate la aburi: morcovi, anumite tipuri de leguminoase (năut, în funcție de recomandările medicului pediatru), broccoli, ceapă, mazăre, cartof dulce și conopidă;
  • supă de leguminoase cu mici bucăți de carne roșie sau carne de pasăre de curte;
  • bucățele mici de peste alb fără oase (păstrăv, cod, şalău, merluciu, chefal, dorada);
  • brânză cottage și chiar gălbenușul de la un ou fiert tare.

Schemă de diversificare 10-12 luni

Schemă de diversificare este la fel ca cea de la 8-10 luni, însă mai există și câteva lucruri în plus de care trebuie să ții cont acum. Bebelușul înghite alimentele mai ușor, are mai mulți dinți, aspecte care se traduc prin mese mai consistente și cu textura.

Diversificarea la 10 luni, 11 luni și 12 luni are următoarea schemă:

  • laptele matern sau formulă de lapte;
  • cereale pentru bebeluși, îmbogățite cu fier: mei perlat, fulgi de ovăz, orez alb sau brun, orz, grâu, hrișcă, amaranth și paste spirală bine fierte;
  • fructe tăiate în bucăți: banană, pară, măr, piersică, papaya, pepene roșu, struguri, kiwi, mango, prune, litchi;
  • legume pasate, sub formă de suc, piure, tăiate în bucăţi cât dimensiunea unui deget sau gătite: cartof alb, cartof dulce, morcovi, dovleac, mazăre, fasole verde, broccoli, conopidă, ceapă, roșie, spanac, arderi gras;
  • bucăţele mici de peşte alb, atent curăţat de oase (păstrăv, cod, şalău, merluciu, chefal, dorada);
  • mâncare gătită (macaroane cu brânză, mămăliguţă cu brânză şi smântână);
  • finger foods (bucăţele de omletă, biscuiţi speciali pentru bebeluşi, bucăţele mici de pâine)

După vârsta de 1 an, bebelușul va putea să digere orice. Ce a fost greu a trecut, ce este si mai greu abia acum începe pentru că micuțul tău va vrea să înceapă să mănânce ca restul familiei.

 Dacă voi, ca părinți, urmați un regim de viață sănătos, poți să începi să îi oferi aceleași alimente pe care le-ai pregătit pentru masă voastră. Însă dacă preferințele voastre alimentare nu sunt atât de sănătoase, trebuie avut mare grijă.

Este imporant să nu îți hrănești copilul cu mezeluri, alimente prăjite, bogate în grăsimi, pâine în exces, produse de patiserie, etc, ci să îl înveți încă de mic despre obiceiurile sănătoase în ceea ce privește alimentația.