În primele săptămâni de viață, nou născutul învață să se adapteze la mediul extern și să răspundă la stimulii primiți. Este o perioadă de adaptare, atât pentru copil, cât și pentru proaspeții părinți, perioadă în care este pusă la încercare abilitatea de a se adapta și a face față situațiilor noi.

În general, mama și copilul ajung acasă în medie la 3-5 zile de la naștere. În cazul părinților care nu sunt la primul copil, lucrurile vin natural, datorită experienței, însă în cazul noilor părinți „greul” abia acum începe. În această perioadă de tranziție este important să îl urmărești pe cel mic și să fii atentă cum reacționează în fiecare situație.

Din păcate, nu exista un „ghid de folosire” al nou născutului, dar o să sintetizez, în articolul de azi, câteva idei utile pentru proaspeții părinți.

Pregătirea pentru primirea nou născutului trebuie să înceapă înainte ca acesta să ajungă acasă. Așa că, în cele nouă luni în care bebelușul este așteptat, părinții trebuie să înceapă, ușor- ușor să pregătească casa pentru noul suflet care va locui în ea. Forumurile internaționale recomandă ca sugarul să doarmă în cameră cu părinții, dar în propriul pat, încă din prima zi. Dacă te-ai decis să alăptezi, o varianta mai ușoară este achiziționarea unui pătuț atașabil patului vostru, sau dacă ați cumpărat deja pătuțul, să îl aduceți cât mai aproape de patul vostru pentru a ajunge repede la cel mic.

De asemenea, este bine să aveți deja cumpărate hăinuțe, lenjeriile de pat, scutecele, 1-2 biberoane, chiar dacă copilul este alăptat, produse dermato cosmetice speciale pentru sugari (un gel de duș, o cremă de corp sau un ulei de corp). 

Pentru început este suficient să aveți o păturică, 2 lenjerii de pat, câteva prosoape de baie și 4-5 museline, acele scutece care au întrebuințări multiple (de la a-l înveli pe cel mic, la înfășat sau a face pătuțul mai confortabil). Aveți grijă să cumpărați produse doar din materiale naturale, care să permită pielii să respire, de preferat bumbac 100% organic.

Temperatura camerei nou născutului trebuie să fie între 22 - 24 de grade Celsius, cu o umiditate între 40-60%, iar camera trebuie aerisită zilnic, indiferent de anotimp. Bebelușul trebuie îmbrăcat lejer, iar dacă observi că are mânuțele sau piciorușele reci poți adauga încă un articol de îmbrăcăminte. Acesta nu trebuie ținut cu căciulă sau mănuși în casa, nici macar după baia de seară. În principiu, îmbrăcămintea copilului trebuie adaptată temperaturii ambientale.

Când doarme, copilul va fi poziționat pe spate, fară pernă, învelit cu o păturică lejeră, fără alte jucării lângă el, pentru a scădea riscul de apariție a sindromul de moarte subită a nou născutului. De asemenea, este recomandat ca salteaua să fie din fibre naturale, cocos sau iarbă.

Deși s-a înrădăcinat că nou născutul proaspăt adus acasă va fi îmbăiat doar după ce „cade buricul”, acesta este un obicei care nu mai trebuie aplicat. Nou născutul va face baie zilnic, chiar dacă încă are bontul ombilical atașat. Se vor folosi produse dermato cosmetice speciale pentru copii. După baie, copilul se va tampona ușor cu un prosop de bumbac 100% organic, preferabil de culoare deschisă pentru a putea fi spălat la temperatură înaltă. De asemenea, este mai bine să spălam cu apă și săpun sugarul, de fiecare dacă când schimbăm pampersul, mai ales dacă a avut scaun, și să limităm folosirea șervețelelor umede.

În primele zile de la naștere, undeva la 10-14 zile, este bine ca masajul după baie să fie făcut cu cremă, nu cu ulei. Folosiea uleiului poate accentua eritemul alergic al nou născutului. Acest eritem este o reacție normală a pielii sensibile a bebelușului la mediul extern și arată ca niste mici coșuri roșii, care apar pe tot corpul și care nu au o semnificație patologică. El dispare la 7-10 zile de la naștere.

Tot în toaleta zilnică a nou născutului intră toaleta cavității bucale, a ochilor și a nasului. Pe limba bebelușului pot rămâne resturi de lapte, acesta e motivul pentru care este bine să curățăm cavitatea bucală cu o compresă sterilă îmbibată în glicerină simplă. Punem compresa de jur împrejurul degetului mic și, în sensul acelor de la ceas, vom șterge limba, obrazul drept, cerul gurii și apoi obrazul stâng. Atenție! Nu introdu degetul foarte adânc în gura pentru a nu îi provoca senzația de vărsătură. Ochii se curăță punând 2-3 picături de ser fiziologic în colțul ochiului și ștergând cu o compresă sterilă din colțul extern al ochiului către colțul intern și masând ușor baza nasului pentru a desfunda canalul nasolacrimal. Uneori nou născuții pot avea nasul înfundat. Atunci când se întâmplă acest lucru este indicat să punem ser fiziologic în fiecare nară și să desfundăm nările cu o pompiță. Frecvent, după administrarea serului în nara nou născutul acesta va strănuta și va scoate singur secrețiile.

Bontul ombilical se va îngriji după baie curățându-l cu alcool alb sau soluție iodata, iar ulterior se va adaugă pudră cutanată. Pentru că bontul ombilical să se usuce mai repede îți sugerez să îl țineți la aer, îndoind partea din față a scutecului. După ce bontul ombilical cade, poate exista o mica sângerare la nivelul buricului, care se va opri spontan.

Foarte frecvent întâlnit la nou născut este icterul fiziologic. Acesta apare la peste 50% dintre ei între zilele 2 și 5 de viață. Icterul fiziologic, așa cum îi spune și numele, de cele mai multe ori nu pune probleme unui copil, însă sunt bebeluși la care acesta poate fi mai intens, necesitând fototerapie și, în rare cazuri, alte metode terapeutice.

Ce trebuie să știi este că icterul poate predispune nou născutul la a fi somnolent. În mod obișnuit, un nou născut trebuie să doarmă între 10 - 19 ore pe zi, alternând cu perioade de veghe nu mai mari de 2 h. Daca nou născutul este mai somnolent decât de obicei, nu va cere de mâncare, ceea ce va duce la accentuarea icterului, formându-se astfel un cerc vicios. Ca să ieșim din el trebuie să știm că copilul proaspăt adus acasă trebuie să nu aibă o pauză mai mare de 2-3 ore între mese, indiferent dacă este alăptat sau dacă mănâncă formulă de lapte. Cu cât copilul mănâncă mai bine, cu atât icterul se va retrage mai repede. Cum ne dăm seama că mănâncă bine? Simplu... acesta ia în greutate aproximativ 300 g pe săptămână, urinează, fiind necesar să schimbi măcar 4-5 pamperi plini pe zi, și are 4-6 scaune de consistentă normală (păstos, galben că mustarul).

În final, aș vrea să știi că deși este o perioadă în care îți concentrezi toată atenția asupra celui mic, nu trebuie să uiți de tine. Una dintre greșelile frecvent întâlnite în practica de zi cu zi este că mama uită să aibă grijă de ea, din dorința de a da totul pentru puiul ei. Trebuie să știi că oboseala, stresul, înfometarea pot influența negativ starea de spirit a copilului, dar și calitatea laptelui matern. Dacă simți că ai obosit sau că ai nevoie de un moment de respiro nu ezita să ceri ajutor, în familie sau unui cadru medical specializat.

Bibliografie :

  1. Nelson Textbook of pediatrics 20th edition, Autor Robert M. Kliegman, 2016
  2. Assessment of the newborn infant Autor:Tiffany M McKee-Garrett , Uptodate, 2020
  3. Overview of the routine management of the healthy newborn infant, Autor:Tiffany M McKee-Garrett, Uptodate 2020
  4. Neonatal Jaundice Autor: Thor WR Hansen, Medscape 2017
  5. Sudden infant death syndrome: Risk factors and risk reduction strategies, Autor:Michael J Corwin, Uptodate 2020