Dacă într-un articol trecut povesteam despre ce sunt colicile și cum poți să îi recunoști (click aici pentru a citi articolul "Colicile. De la mit la adevăr."), astăzi venim în ajutorul tău cu sfaturi practice pentru calmarea și tratarea acestora.

Tratarea colicilor bebelușilor trebuie abordată cu foarte mare grijă. Nou-născuții sunt foarte sensibili și nu trebuie să le administrezi niciodată tratamente (fie ele și naturiste) fără să consulți medicul pediatru înainte. El este cel mai în măsură să identifice cauza apariției acestora și să îți recomande cel mai potrivit tratament. De cele mai multe ori, schema de tratament este sub formă de picături care ajută la eliminarea gazelor, suplimente pe baza de probiotice sau ceaiuri din plate, neîndulcite precum feniculul, anasonul, chimenul sau mușețelul.

Pe lângă aceste tratamente prescrise de medicul pediatru, nenumărate studii asociază ameliorarea durerii provocate de colici cu diferite tehnici de îngrijire atât ale bebelușului, cât și ale mamei:

1. Masajele blânde. Mai ales atunci când este făcut după baie, un masaj poate ajuta la calmarea nou-născutului prin disiparea gazelor din intestinul sugarului. De asemenea, acesta ajută la scăderea nivelului hormonilor de stres creat de starea de agitație pe care o are micuțul din cauza mediului foarte diferit fată de cel intrauterin.

Folosește ulei de nucă de cocos extravirgin de înaltă calitate, ulei de avocado sau orice alt produs non-toxic care este hidratant pentru piele. Masează-i ușor abdomenul în sensul acelor de ceasornic, fără a desprinde mâna de pe pielea bebelușului. Cu miscări blânde, masează-i brațele și picioarele. Apoi, mișcă-i piciorușele imitând mișcarea de pe bicicletă.

2. Legănatul și înfășarea. Aceste tehnici îi vor aduce aminte micuțului de zilele din pântece, în care se simțea protejat și mediul înconjurător era confortabil, sigur. Deși legănatul este considerat de cele mai multe ori ca fiind un răsfăț, acesta reprezintă un aspect important în dezvoltarea armonioasă a bebelușului.

Metoda înfășatului a redevenit populară deoarece ajută la calmarea copiilor și la reducerea riscului de sindrom al morții subite datorită poziționării bebelușilor pe spate și nu pe burtă. Mare atenție însă: este foarte important să înveți cum se înfașă în mod corect un bebeluș. Scutecul sau muselină trebuie să fie neapărat confortabilă, în niciun caz strâmtă. Dacă îl înfeși prea strâns pe micuț, riști să-i afectezi încheieturile și cartilajul moale de la șolduri și să îi provoci displazie de sold. De asemenea, pentru a preveni alergiile, muselina trebuie să fie confecționată din fibre naturale, bumbacul 100% organic fiind cea mai bună alegere.

3. Zgomotele "albe". Bebelușii cunosc din perioada fetală zgomotele intestinale ale mamei, dar și bătăile inimii și alte sunete care se produc în interiorul corpului. De aceea, după naștere, singurele zgomote familiare copiilor sunt cele ritmice, monotone și nu foarte intense. Zgomotul alb este o combinație a tuturor frecvențelor de sunet, capabil să neutralizeze celelalte zgomote care îi pot deranja pe bebeluși, reducând astfel factorii de stres pentru cei mici.

Încearcă să folosești pentru camera bebelușului un aparat care să scoată un sunet liniștitor, cum ar fi un ventilator, înregistrări cu zgomotul ploii, al valurilor sau al vântului (pont: găseșți pe Youtube o sumedenie) sau chiar un dispozitiv special de adormire pentru bebeluși. Atenție mare la volum și la poziționarea acestuia. Intensitatea sunetului nu trebuie să depășească 50 de decibeli și dispozitivul trebuie poziționat la cel puțin 2 metri distanță față de bebeluș.

4. Alimentația mamei pe perioada alăptării. Conform Academiei Americane de Pediatrie, produsele alergizante ca lactatele, glutenul sau alunele sunt principalele substanțe iritante digestive la sugarii alăptați. Dacă alăptezi copilul, trebuie să ai grijă ce mananci și să fi atentă care sunt alimentele care modifică comportamentul sugarului tău.

Alte alimente care pot irita stomacul nou-născuților includ alimente bogate în fibre sau condimentate, cafeaua, ciocolata, citricele, broccoli, conopidă sau alte legume "carbogazoase". Nu există o regulă general valabilă, ceea ce îi creează disconfort unui bebeluș poate să funcționeze pentru altul, așa că fii atentă la reacțiile și trăirile copilului tău.

5. Alăptarea în plan înclinat. Recomandarea noastră este ca în timpul alăptării bebelușul să fie ținut în brațe, pe un plan ușor înclinat. În această poziție, gravitația ajută la păstrarea laptelui în stomacul bebelușului după înghițire, iar eliminarea gazelor se face mult mai ușor după masă. Aceeași poziție este valabilă și pentru hrănirea cu biberonul. Sugarul trebuie susținut astfel încât stomacul să fie mai jos decât cavitatea bucala pentru a evita regurgitarile repetate.

După ce cel mic este sătul, el trebuie ținut în poziție verticală pentru ca aerul pe care l-a înghițit odata cu laptele, să fie eliminat. Pentru a-l ajuta pe cel mic în acest sens poți să-l tapotezi ușor pe spate. Este posibil că medicul să recomande schimbarea biberonului cu unul anticolici care previne înghițirea aerului din biberon, și implicit apariția colicilor.

A face față unui copil cu colici poate fi destul de stresant și poate deveni o adevărată preocupare, așa că... o pauză din când în când nu strică. Ai grijă de ține și învață. Învață să te si relaxezi. Învață să te adaptezi. Învață să-ți înțelegi și să-ți cunoști bebelușul.

https://www.researchgate.net/publication/11052544_Infant_Colic_Empirical_Evidence_of_the_Absence_of_an_Association_With_Source_of_Early_Infant_Nutrition

https://www.hopkinsmedicine.org

https://emedicine.medscape.com

https://www.nhs.uk

https://www.mayoclinic.org

https://www.webmd.com

https://kidshealth.org

https://medlineplus.gov/encyclopedia.html